Pronađi članak:

12. 9. 2024.

Apple prestavio iPhone 16 i 16 Plus



Serija najnovije generacije iPhone 16 je stigla. Linija se sastoji od standardnih, Plus, Pro i Pro Max varijanti, koje dolaze kao naslednici prošlogodišnjih iPhone 15 modela. Pored novih pametnih telefona, Apple je takođe predstavio AirPods 4 i Watch Series 10. iPhone 16 i iPhone 16 Plus donose postepena poboljšanja u odnosu na prethodnike, a glavna karakteristika ove godine je Apple Intelligence. Pročitajte sve detalje u nastavku.

Najznačajnija promena na iPhone 16 i 16 Plus je u dizajnu. Apple se vratio dizajnu iz doba iPhone X, zamenivši kvadratni modul kamere i dijagonalni raspored senzora, koji su krasili novije modele. Novi modeli imaju izbočeni modul kamere u obliku pilule sa senzorima postavljenim vertikalno. Kompanija iz Kupertina je takođe zamenila dugme za utišavanje sa Akcionim dugmetom, koje je prvi put viđeno na prošlogodišnjim Pro modelima. iPhone 16 duo zadržava isto matirano stakleno kućište kao i prethodnici. Iznenađujuće, iPhone 16 i 16 Plus takođe imaju posebno dugme za kameru (više o tome u nastavku).



iPhone 16 i 16 Plus dolaze sa istim OLED ekranom od 6,1 i 6,7 inča kao njihovi prethodnici. Ekran ima dinamično ostrvo (dynamic island) i maksimalnu osvetljenost od 2.000 nita.

Što se tiče kamera, iPhone 16 i 16 Plus imaju iste kamere kao prethodnici. To uključuje glavnu kameru od 48MP sa 2x telefoto mogućnošću i ultraširokougaoni senzor od 12MP, koji omogućava i snimanje makro fotografija. Telefoni su takođe sposobni za snimanje prostornog zvuka i videa, što je ranije bilo ograničeno na Pro modele. Dugme za kameru funkcioniše slično kao okidač na DSLR kamerama – lagan pritisak fokusira na subjekt, dok pun pritisak snima fotografiju. Dugme je osetljivo na dodir, pa se klizanjem po njemu mogu podešavati funkcije poput zuma.

Unutra, iPhone 16 i iPhone 16 Plus pokreće A18 procesor. Oba modela imaju 8GB RAM-a i do 512GB skladišnog prostora. Uređaji će takođe moći da koriste funkcije Apple Intelligence (koje se očekuju sledećeg meseca), prikazane na WWDC-u ove godine. Telefoni podržavaju hardverski ubrzani ray tracing i mogu pokretati AAA igre. Tu je i termalni sloj koji omogućava bolje performanse tokom dugotrajnog igranja. Apple tvrdi da iPhone 16 duo donosi „veliko poboljšanje baterije“, ali tačan kapacitet ostaje nepoznat.

Ostale funkcije uključuju USB-C port, SOS poziv putem satelita, WiFi-7, MagSafe punjenje i još mnogo toga.

Cena iPhone 16 modela počinje od 799 dolara, dok iPhone 16 Plus počinje od 899 dolara za osnovnu varijantu sa 128GB memorije. Prednaručivanje počinje danas, a prodaja kreće 20. septembra.









Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: it vesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: