Pronađi članak:

22. 7. 2024.

Prodaja Apple Vision Pro možda neće dosegnuti ni 500.000 komada



Kada je Apple ranije ove godine predstavio svoj Vision Pro uređaj za mešovitu realnost, najavljen je kao najveći novi proizvod kompanije još od originalnog iPhone-a. Ali do sada, skupi prostorni računar nije baš požurio sa prodajom. Najnovije procene sugerišu da headset neće prodati ni 500.000 jedinica tokom cele godine.

Prema najnovijim procenama analitičara tržišta iz IDC-a, koji su razgovarali sa Bloomberg-om, Apple još uvek nije prodao ni 100.000 jedinica Vision Pro uređaja po ceni od 3.500 dolara u bilo kom pojedinačnom kvartalu od njegovog lansiranja u SAD-u u februaru. Takođe predviđaju strm pad od 75% u domaćoj prodaji Vision Pro uređaja za tekući kvartal.



Ovo je daleko od spektakularnog debija kojem se Apple nadao sa njihovom prvom novom kategorijom proizvoda nakon mnogo godina. Međutim, Vision Pro je tek počeo sa prodajom na međunarodnom tržištu krajem juna, što bi, prema IDC-u, trebalo da pomogne da se donekle nadoknade slabi brojevi u SAD-u.

Još važnije, analitičari očekuju da će znatno pristupačnija "budžetska" verzija uređaja za mešovitu realnost biti plasirana na tržište u drugoj polovini 2025. godine – uređaj za koji procenjuju da bi mogao da košta približno upola manje od trenutnog premium modela.

"Uspeh Vision Pro-a, bez obzira na cenu, u konačnici će zavisiti od dostupnog sadržaja," rekao je Fransisko Jeronimo, potpredsednik u IDC-u. "Dok Apple širi proizvod na međunarodna tržišta, ključno je da bude dostupan i lokalni sadržaj."

Finansijski gledano, Vision Pro nije bio potpuni promašaj. U januaru su kružili izveštaji da je Apple prikupio 700 miliona dolara vrednih predbilježbi za skoro 200.000 jedinica uređaja. Ali mnogi od tih ranih kupaca su se predomislili, žureći da vrate uređaj pre nego što istekne Apple-ov rok za povrat.

Problemi sa težinom, nedostatak optimizovanih aplikacija i video sadržaja, i možda samo šok zbog visoke cene od 3.500 dolara – bilo je mnogo kritika na račun prve generacije Vision Pro uređaja koje objašnjavaju zašto su se neki prvobitno entuzijastični rani usvajači već okrenuli od njega.

Koji god da su razlozi, očigledno je bio dovoljno mlak prijem da natera Apple da preispita svoju strategiju za mešovitu realnost. Pored pripreme tog jeftinijeg Vision Pro modela za 2025. godinu, kompanija je navodno dala instrukcije dobavljačima da pauziraju rad na punoj drugoj generaciji premium naslednika za sada.

Umesto toga, Apple izgleda da se fokusira na dobijanje pristupačnijeg i upotrebljivijeg uređaja za mešovitu realnost na tržište sledeće godine. Prethodni izveštaji su sugerisali da bi taj uređaj mogao da se prodaje za oko 1.500 dolara.

Vision Pro neće imati lak put do prihvatanja među širokim masama, bez obzira koliko nisko Apple može da snizi cenu. Već se javljaju glasine o konkurenciji od strane Google-a, Samsung-a i Qualcomm-a, koji zajednički rade na novoj platformi za prostorno računarstvo koja obećava napredna XR iskustva.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: