Pronađi članak:

24. 7. 2024.

Apple upozorava korisnike iPhone-a u 98 zemalja na napade špijunskim softverom



Apple je izdao novu seriju obaveštenja o pretnjama korisnicima iPhone-a u 98 zemalja, upozoravajući ih na potencijalne napade plaćeničkim špijunskim softverom. Ovo je druga takva kampanja upozorenja kompanije ove godine, nakon sličnog obaveštenja poslatog korisnicima u 92 zemlje u aprilu.

Od 2021. godine, Apple redovno šalje ova obaveštenja, dosegnuvši korisnike u preko 150 zemalja, prema dokumentu za podršku na veb sajtu kompanije. Najnovija upozorenja, izdata u sredu, nisu otkrila identitete napadača niti zemlje u kojima su korisnici primili obaveštenja.



„Apple je otkrio da ste meta napada plaćeničkim špijunskim softverom koji pokušava daljinski da kompromituje iPhone povezan sa vašim Apple ID-jem -xxx-,” napisala je kompanija u upozorenju pogođenim korisnicima.

„Ovaj napad vas verovatno cilja specifično zbog toga ko ste ili šta radite. Iako nikada nije moguće postići apsolutnu sigurnost prilikom detekcije takvih napada, Apple ima visok nivo poverenja u ovo upozorenje — molimo vas da ga shvatite ozbiljno,” dodao je Apple u tekstu.

Korisnici u Indiji su među onima koji su primili najnovija Apple-ova obaveštenja o pretnjama, prema svedočenjima korisnika. U oktobru, Apple je poslao slična upozorenja nekoliko novinara i političara u toj zemlji. Amnesty International, organizacija za ljudska prava, kasnije je izvestila o otkrivanju prisustva Pegazusa, visoko invazivnog špijunskog softvera razvijenog od strane izraelske firme NSO Group, na iPhone-ima istaknutih indijskih novinara.

U svom saopštenju pogođenim korisnicima, Apple je naglasio osetljivu prirodu svojih metoda identifikacije pretnji, upozoravajući da bi otkrivanje dodatnih detalja potencijalno moglo pomoći napadačima da izbegnu buduću detekciju.

Apple je takođe napravio značajnu promenu u svom jeziku od prošle godine, odlučivši da ove incidente opisuje kao „plaćenički špijunski napadi” umesto prethodno korišćenog termina „državno sponzorisani” napadi.

Apple je naveo da se oslanja isključivo na „internu obaveštajnu informaciju o pretnjama i istrage za detekciju takvih napada.”



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: