Pronađi članak:

22. 10. 2010.

Šta je Jobs "sahranio" na konferenciji "Back to Mac"?


Već smo se navikli da nakon svake riječi ovog Gospodina, čitav svet se okreće naglavačke, ili barem on IT svet.E pa tako i na prekjučerašnjoj konferenciji je Jobs demostrirao svoje umijeće sahranjivanja neke tehnologije. Pokušaćemo da se osvrnemo na "pokojne" tehnologije.

Hard disk - HDD


Hard disk - memorijski uređaj koji se zasniva na principu magnetnih zapisa. Jalja se osnovnim uređajem za memorisanje podataka u većini računara. Uskoro će ih ostati manjina.

Nova Flash memorija ima nekoliko prednosti po riječima Jobsa. Kod njih se ne javlja toliko grijanje kao kod HDD-a, manjih je dimenzija, brzina rada i prenosa podataka je i do dva puta brža. Ubijeno.

Instaliranje aplikacija



Sve današnje aplikacije "vise" na Internetu. Odakle, ako ne sa sajtova crpiti informacije o novi programima, cijenama i reakcijama? Jasno je da će svaki programer napraviti svoju stranicu u mreži i jedino što mu preostaje jeste da je reklamira. Ali kako? Trcati po cijelom svijetu sa transparentima? Jobs je dao ovakav predlog - sve aplikacije na jedno mijesto. I plus ka tome svemu - insstalacija jednim klikom.

MackBook Pro


MackBook Pro - da Air predstavlja budućnost linije MacBook niko ne sumnja, čak je i sam Jobs rekao sljedeće: "Računamo na to, da će svi laptopovi biti, kao ova dva, jednog dana."
Install DVD


Instalacioni DVD. Sa svakim novim Air-om u paketu dolazi USB-Styck sa instalacionim fajlovima operativnog sistema Mac OS X. Izgleda on ovako:

Predpostavlja se da će od sada,sav software, koji dolazi u paketu sa Apple-ovim proizvodima, dostavljati na ovaj način. A zašto da ne? Prilično je zgodno, Styck zauzima manje mjesta, a uz to on se ne moze ogrebati.

The iSight Camera


iSight — web - kamera je čist Apple-ov proizvod. Eksterna kamera se mogla kupiti po cijeni od $149 sa sitemom za pričvršćivanje (za tadašnji Apple Display, laptop, kućište...), ona se priključivala na računar preko FireWire kabela. U današnje vrijeme ona je ugrađena u računare Apple iMac, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air i u LED Cinema Display. Od sada samo FaceTime Camera.


iChat



iChat — program za brzo razmjenjivanje poruka, je predstavljeno od strane Apple Inc. 10 januara 2001. godine na sajmu MacWorld Expo. Glavna osobina ovog programa je bila činjenica da je on napravljen upravo za Mac platformu. U novoj verziji je dodata komunikacija glasom i video chat. Ulazi u standardni paket Mac OS X. Od sada samo FaceTime.

Miš


Miš je jedan od osnovnih ulaznih uređaja koji služi za lakši rad u interfejsu operatvnog sistema. Apple je kompanija koja je prva počela upotrebljavati ovaj uređaj sa svojim proizvodima. MacBook Air je bio zadnji uređaj koji je imao fizički taster na mišu. Sad kada je on zamjenjen sa lijepim multitouch trackpad-om nećete moći naći bilo kakvu tipku miša na Mac-u

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: