Pronađi članak:

11. 8. 2010.

Apple patentirao futuristički "pametni" bicikl

Apple, firma poznata po svojim tehničkim čudima, zaputila se dalje od obične elektronike, te su predstavili patent za futuristički "pametni" bicikl kojim će, između ostalog, biti moguće upravljati glasom i u toku vožnje razmjenjivati informacije o saobraćaju i rutama.



Bicikl, koji još nije dobio ime, između ručki će imati mjesto na koje možete postaviti svoj iPad ili iPhone, a spajat će se sa mašinerijom bicikla i senzorima koji bi biciklistima prikazivao razne podatke na ekranu, objavio je britanski "Daily Mail".Dokumenti patenta pokazuju da "Apple" želi omogućiti biciklistima da dijele informacije jedni s drugima uz pomoć 3G internet-konekcije.

Mnogi profesionalni vozači imaju slične računare na svojim biciklima, ali oni koji voze rekreativno ili iz užitka nemaju namjeru da izdvoje veliku sumu novca za takvo nešto. Sada će i njima biti omogućeno da ako se izgube potraže upute o željenom smjeru na Google Mapsu, a kroz iPhoneov brzinomjer moći će izmjeriti vrijeme koje provedu u zraku dok skaču ili visinu skoka, što bi bilo veoma korisno biciklistima s BMX-om. Druge informacije kao što su brzina, daljina, vrijeme, visina, brzina otkucaja srca, snaga, brzina vjetra, pređeni put i još mnogo toga moći će se naći na ekranu. Ako vam to nije dovoljno, postoji mogućnost da se ovaj uređaj postavi i na druge vrste vozila.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: